HDD vs SSD

Wat kies jij als je gaat om opslag in je laptop of computer? Een HDD of een SSD? Voor beide partijen valt wat positiefs en negatiefs te zeggen. Om het voor jou wat overzichtelijker te maken, zetten we de verschillen hier op een rijtje.

 

De HDD

De originele harddisk die in de meeste ‘oudere’ computers en laptops geïnstalleerd is. Een goedkope manier om het geheugen van je pc of laptop opmerkelijk te verhogen. De Prijs, dit is een groot voordeel ten opzichte van de SSD. Voor een nieuwe HDD van 500GB betaal je rond de 40,- waar je voor een SSD met hetzelfde geheugen al snel 120,- neerlegt. Toch is een HDD wel opmerkelijk langzamer dan een SSD. Wanneer het gaat om opslag van bestanden maakt dit weinig uit, maar wanneer je een programma vanaf de schijf draait zal je het verschil erg duidelijk merken. Ook kan een HDD erg slecht tegen een stootje. Omdat het compleet mechanisch opgebouwd is, ondervind de HDD snel valschade waardoor hij onbruikbaar wordt.

De SSD

Sinds 2010 wordt hij steeds populairder, de SSD. De Solid State Drive is een digitale opslagschijf die opmerkelijk sneller is dan de welbekende harddisk. Steeds meer laptops en computers worden tegenwoordig geleverd met een SSD. Wanneer je laptop of computer te traag wordt, is het vervangen van je HDD voor een SSD de beste optie die er is. Het grote nadeel van de SSD is de prijs. Ook al zijn ze niet gloednieuw meer, ze blijven erg prijzig in vergelijking met een HDD. Toch zal je ondervinden dat wanneer je met een computer of laptop met SSD werkt, je niet meer terug wil naar HDD.

Conclusie

Wat is nou beter, een HDD of een SSD? Gezien de kwaliteiten en de prijs, gaan veel mensen tegenwoordig voor een combinatie van beide. Hierbij zet je je OS (Windows, Linux, etc..) en andere belangrijke programma’s op de SSD waardoor de computer of laptop erg snel opstart. Overige programma’s en bestanden worden op de HDD gezet. Simpelweg omdat dit een goedkope oplossing is en het niet veel uitmaakt of dit op een SSD of HDD staat.
Mochten SSD’s in de toekomst een stuk goedkoper worden, dan zullen we geen HDD’s meer gaan zien.